Forum Romanum

Oavsett vart man går i Rom stöter man på historiska monument och byggnader men om man verkligen vill känna historiens vingslag ska man ta sig till Forum Romanum som ligger i närheten av Colosseum.

Även om man tycker att Forum Romanum mest ser ut som en stor samling ruiner finns det väldigt mycket som fortfarande är fascinerade att se. Att bara stå där och insupa atmosfären och föreställa sig hur det måste ha sett ut under det romerska rikets storhetstid, fullt med liv och rörelse och människor som gick omkring. Tänka att marken där man står faktiskt trampades av romerska kejsare en gång i tiden. För det var ju verkligen så, Forum Romanum var en gång i tiden ett stort och viktigt centrum för politik, religion och ekonomi.

Forum Romanum  – Kejsarnas arena

Innan man började bygga på platsen var det däremot bara en stor sankmark men efter att marken hade dränerats och fixats till kunde man börja bygga här. Under årens gång har det uppförts otaliga byggnader på platsen, mycket för att de romerska kejsarna tyckte om att bygga och överglänsa varandra. Av vissa byggnader finns det inga spår kvar eftersom de ha rivits för att ge plats åt något annat eller helt enkelt för att de har förstörts med tiden, medan andra är mer välbevarade. Det mesta av det man ser på Forum Romanum idag uppfördes under Julius Ceasars (f. 100 f. Kr d. 44 f. Kr.) och Kejsar Augustus (f. 23 f. Kr d. 14 e. Kr.) tid men de äldsta ruinerna på platsen är daterade så långt bak i tiden som till 500 f. Kr.. De triumfbågar, kolonner och tempel som finns på platsen vittnar verkligen om vilket otroligt stort och viktigt centrum det en gång måste ha varit.

Även om mycket idag är ruiner betyder det inte att det bara ligger en massa stenar på marken där man får gissa sig till vad det en gång har varit, tvärtom är många av dessa ruiner fortfarande mäktiga byggnadsverk som imponerar trots allt de har fått utstå genom historien. Om man fascineras av den romerska storhetstiden ska man verkligen ta sig tid att gå runt och titta på så mycket man orkar när man är här eftersom alla ruiner, stora som små, har sin egen historia att berätta. Av den anledningen kan det vara bra att komma hit tidigt på dagen innan det blir alltför varmt (om man åker på sommaren) och innan det kommer alltför mycket folk. Forum Romanum tillhör Roms populäraste turistmål och även om man har en stor yta att röra sig på fylls det ändå ganska snabbt på med folk.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: