Peterskykan – Europas andliga centrum

Det finns mycket som är servärt i Rom och många byggnader som vittnar om det romerska rikets storhet och en fascinerande historia. Några av dessa är ett absolut måste när man besöker staden och en av dessa är Peterskyrkan i Vatikanen, som har fått sitt namn efter aposteln Petrus som sägs vara begravd här.

Denna enorma vita kyrka som är 218 meter lång och 136 meter bred är något alldeles speciellt och något som bör upplevas när man har möjligheten. Hela kyrkan är som ett enda stort konstmuseum med sina många konstverk från kända konstnärer, och man kan inte låta bli att förundras över hur ett enormt bygge med så många fantastiska detaljer som det här över huvud taget var möjlig att uppföra på den tiden.

Peterskykan – 120 års arbete …

Peterskyrkan började byggas år 1506 men det tog 120 år för kyrkan att bli klar. Bygget var dessutom långt ifrån problemfritt och det har varit många arkitekter inblandade som har avlöst varandra. Den som slutligen tog över och färdigställde ritningarna var den kände konstnären Michelangelo, som tyvärr inte fick se det slutgiltiga resultatet innan han dog. Efter hans död klev Giacomino delle Porta in och avslutade projektet som står som en symbol för hela Rom. Om man har möjlighet att gå in i kyrkan kan man se en mängd olika skulpturer, målningar och andra konstverk av bland annat kända konstnärer som Bernini och Michelangelo. Bara känslan man får av att vara i denna otroliga byggnad med sina stora kupoler och mäktiga konstverk gör den värd ett besök.

Man kan även gå upp i kupolen där man har en otrolig utsikt över hela staden, vilket är en upplevelse i sig. Att stå där uppe och titta ut över denna fantastiska stad är en känsla som är nästintill euforisk. Gången upp dit är dock väldigt smal och inget att ge sig på om man har klaustrofobi. Gillar man inte höga höjder kan man istället gå ner i katakomberna under kyrkan och titta på gravarna.

Petersplatsen – Statyernas parad

Petersplatsen, det stora torget framför Peterskyrkan, tog efter att kyrkan stod klar ytterligare 40 år att färdigställa. Även Petersplatsen är fascinerande och värd att ägna lite tid åt med sina många kolonner och helgonstatyer, ta dig även gärna en närmare titt på den stora obelisken här om du har möjlighet. Om man står på torget och sedan vänder sig mot Peterskyrkan och tittar upp kan man se en rad med statyer föreställande Jesus, elva apostlar samt Johannes Döparen. Om man tänker göra ett besök i Peterskyrkan ska man tänka på hur man är klädd. Täckta axlar och knän är det som gäller, är man alltför lättklädd nekas man inträde.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: