Missa inte Vatikanmuséernas kulturskatter!

Väggmålning i Sixtinska kapellet i Vatikanmuseerna

Vatikanmuséet som många kallar dem är faktiskt flera muséum, närmare ett 20-tal (beroende på vad man inkluderar) och ännu fler utställningar och samlingar även om flertalet av dem är samlade i ett gigantiskt byggnadskomplex. Ett besök på Musei Vaticani (på Italienska) är en lång och vacker promenad genom konsthistorien som sannolikt blir ett minne för livet.

Vatikanmuséerna med eller utan guidning?

Vatikanmuseet håller förmodligen Roms mest intressanta sevärdheter!Något att tänka på innan ni besöker muséerna är om ni ska gå igenom denna konsthistoriska oas själva eller med hjälp av en guide?

Naturligtvis kan man uppskatta konstföremålen för dess skönhet, detaljrikedom och fantasi men många gånger kan det blir väldigt frustrerande när man står mittemot något sagolikt föremål och inte har en aning om dess historia och bakgrund.

Nu finns det både levande guider och mp3 guider att ta hjälp av (mot en kostnad på ca mellan 25-36 Euro beroende på vilken tur man väljer, respektive 7 Euro). Det dyker upp privata guider redan på väg mot vatikanmuseerna som vill sälja sina tjänster. Men ett trevligt alternativ är att ta hjälp av svenska guider (auktoriserade) som bor i Rom.

Muséerna i Vatikanen

En av de mest kända konstverken i VatikanmuseetDet är inte helt enkelt för en lekman att sätta sig in i och få hela bilden över muséerna klar för sig i en handvändning. Det skulle förmodligen behövas en halvdagskurs för att bara lära sig vilka muséer som finns och vilka intressanta konstverk de innehåller. Det finns ett 20 tal muséer i Vatikanstaten men de mest kända utgörs av följande:

  • Gregorian Etruscan Museum
  • Pius Clementine Museum
  • Chiaramonti Museum
  • Gregorian Profane Museum
  • Vatican Pinacoteca
  • Ethnological Missionary Museum

Man hinner naturligtvis bara se en bråkdel av alla konstverken men räkna med en faschinerande vistelse på minst 2-3 timmar. När man följer skyltarna mot sixtinska kapellet går man främst igenom Pius Clementine muséumet som innehåller ett flertal fantastiska konstgallerier. Den promenaden tyckte vi var ganska lagom på ca 2½ timme. Det blir dock inte särskilt många längre stop man hinner med och det finns så mycket att beundra.

Pius Clementine muséet

Round room ritades efter Pantheon som förlagaDetta första av Vatikanens muséer grundades 1771 av påven Clement XIV och vidareutvecklades av hans efterträdare Pius VI. Från början var det endast konst från renässansen och antiken men utökades av Pius VI till både grekisk och romersk konst. I muséet ska det finnas inte mindre än 54 gallerier och samlingar av konstverk. Här finns verk från Lisippo till Laocoonte med konstverk som:

  • Apoxyomenos,
  • Bramante’s staircase,
  • Octagonal Courtyard,
  • Belvedere Apollo,

Praktiska tips inför ditt muséebesök

Fantastiska takdekorationer och målningar i kartrummetEnklast att ta sig till Vatikanen och Vatikanmeséerna är nog med t-banan. gå av vid: Cipro eller Ottaviano. Du kan boka dina biljetter online och slippa köa till biljettbåset (tog ca 15 min för oss). Tänk på att du inte kan betala med kort i alla kassor så det är bra att ha med sig kontanter!

Om du har en iPhone kan du köpa en  appguide om Vatikanmuséerna.

Länkar om Vatikanmuséerna

Previous post:

Next post: