Sixtinska kapellet

Vatikanmuséerna

Sixtinska kapellet, påvarnas kapell, ligger i Vatikenmuséerna och är naturligtvis en av Roms mest kända sevärdheter och religiösa konstverk där bl.a Michelangelo målade “Den yttersta domen” år 1512. Det är en mäktig och nästan överväldigande upplevelse att ta del av dessa historiska mästerverk på flera plan. Här finns även sagolika fresker från Botticelli, Ghirlandaio och Rosselini. Väggmålningarna återger människans historia från Adam till den yttersta domen, naturligtvis utifrån ett religiöst historiskt perspektiv.

Turistens dilemma

Det är inte alltid så lätt att vara turist och särskilt inte i Rom, när man endast är här några dagar i en så stor stad med alla dessa sevärdheter. I Vatikanen och vatikanmuséerna är den mängd konsthistoria man kan ta del av nästintill oändlig. Att ta sig till Sixtinska kapellet, enligt skyltanvisningarna tar ca 15 minuter i normal promenadtakt men du går förbi årtusenden av utsökt konsthistoria: skulpturer, målningar, takmålningar, vaser, smycken m.m. Tipset är att förbebereda sig och veta vad man vill titta på!

Vatikan muséerna

Vatikan muséerna utgörs idag av ett komplex av flera sammankopplade muséer och gallerier. Vatikanmuséet är ursprungligen en samling skulpturer som sammanställdes av påven Julius II som regerade 1503 – 1513. Julius II konstsamling finns idag inhysta i vad som kallas Cortile Ottagono. Muséerna fick dock sin nuvarande form under slutet av 1700 talet. Se en ökarta över muséerna i pdf: här.

Biljetter, priser & guidning till Vatikanmuséerna

Efter att du köpt biljetterna vid entren (15 Euro 2012) är det bara gå uppför trapporna (eller rulltrappan) och ta till höger (om du ska till Sixtinska kapellet). Allting är väl skyltat och det finns informationsdesk och ganska många vakter och personal på plats. Innan du går in i musékomplexet har du möjlighet att köpa (hyra) audioguide en mp3 spelar med hörlurar. Med audioguiden kan du stanna vid ca 400 olika platser i vatikanmuséerna och ta din egen väg genom muséerna och ta del av de konstverk du är intresserad av. En audioguide kostar 7 Euro.

Fantastiska avbildningar på olika djur!Det finns naturligtvis vanliga guider som tar med grupper på guide runt muséerna och de olika delarna. Vanligtvis är de uppdelade på St Peterskyrkan och muséer, Sixtinska kapellet och Vatikanträdgårdarna, de tar två-3 timmar och kostar 25-36 Euro . De flesta är på engelska men det finns på de flesta större språk.

Vägen in till Sixtinska kapellet

Vägen in till Sixtinska kapellet blir en oförglömlig resa genom konsten och tiden i sig. Det är nästintill en “Alice i underlandet” upplevelse, fast i positiv bemärkelse. Man stiger in i en annan värld. Detta är faktist en av de mest imponerande samlingarna av mänskligt skapande! Tyvärr hinner man bara uppfatta en bråkdel av alla konstskatterna. Follow the Sistine chapel!

Till en början går man ut till den fantastiska gården Cortile del Belvedere (trädgårdens nedre terass) vars arkitektur blev modell för trädgårdsdesign i västeuropa under flera århundraden samt de Italienska piazzorna. På gården står även den stora romerska pinjekotten: Cortile della Pignia som också är namnet på den övre terassen. Sedan 1990 står även bronskonstverket Sphere in a Sphere i mitten av den övre terassen. Efter att ha gått över gården kommer man in i det första av Vatikanmuséerna. Man går igenom minst fem olika delar av muséerna bl.a

  • La galleria delle statue (statyer och byster av kejsare & romerska gudar) ,
  • Galleria dei Calendibri (skulpturer) se YouTube videon nedan ,
  • Galleria degli Arazzi (gobelänger) ,
  • Galleria delle Carte Geografiche (kartor) ,
  • La sala della Rotonda (statyer & mosaik) .

Det ena muséet är mer storslaget än det andra. Det är inte bara konstverken i sig, målningar, fresker och statyer av mytologiska hjältar, gudar,  sagodjur och monster. utan även den magnifika arkitekturen, belysningen, trapporna och salarna med antika pelare, gigantiska sarkofager, sagolika golvmosaiker. De vatikanska muséerna skulle förmodligen beröra även den mest ointresserad av konst.

Se översikt över de olika muséerna och utställningarna Vatikanmuséerna

Sixtinska kapellet

Till slut, efter en oförglömlig dos västerländsk konsthistoria, kommer man fram till Sixtinska kapellet. I den bästa av världar hade man förmodligen gjort besöken i omvänd ordning, vilket förmodligen hade gjort Sixtinska kapellet ännu mer storslaget. Efter ett antal ringlande trappor ned övervakade av både kameror och vakter och tydliga skyltar på fotografering förbjuden kommer man ned och går igenom dörren till det världsberömda kapellet. Där möts man av ett dämpat ljus och ett hav av människor i den stora salen. Alla står och fotograferar de färgglada vägg och takmålningarna.

Michelangelos “Yttersta domen” täcker hela kortsidan närmast ingången till kapellet. Den är verkligen enorm när man först ser den på nära håll och oerhört detaljrik. Det är tyvärr inte så lätt att koncentrera sig på själva upplevelsen i den turistdominerade miljön samtidigt som man vill få med sig några bra bilder och måste fixa med kameran. Så förbered dig gärna mentalt på att tex ta bilderna först eller sist vid besöket så att du kan fokusera på att vara där en lite stund också!.

Adams skapelse, den klassiska bilden där guds finger möter människans ligger centralt i mitten av taket. Tyvärr är det svårt att ta en bra bild på nära håll om man inte har en bra kamera med kort slutartid eller stativ.

Praktiska tips

Ta sig till Vatikanmuséerna:

Buss: Nr 49 stannar utanför ingången till muséerna. 492 gå av vid Via Leone IV sen gå 5 min. Eller åk till slutstationen Piazza del Risorgimento med linjerna 32, 81, 982 och gå 10 min därifrån.

T-bana: Från Termini, linje A, mot Battistini, gå av vid någon av följande stationer: Ottaviano-S. Pietro-Musei Vaticani eller Cipro sen 10 min promenad.

Inträde kostar: 15 Euro.

Audioguide kostar: 7 Euro.

Räkna med att spendera ca 2 timmar minst. Det kan ta en stund i köerna till biljetterna, kisspaus, fika, mycket turister att ta sig förbi.

Toaletter finns och är fina.

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: