Rom är full av antika Skupturer

 

 

 

Fontana Di Trevi i filmen Dolce Vita

 

 

Start <

Bra Rom fakta & tips

Sevärdheter i Rom

Hitta boende i Rom

Shoppa loss i Rom

Party & nattliv i Rom

 

Tio i topp - Sevärdheter

 

  1. Colosseum
  2. Pantheon
  3. Piazza Navone
  4. Villa Borghese
  5. St. Peters Basilikan
  6. Romanum Forum
  7. Trevi fontänen
  8. Spanska trappan
  9. Trastevere
  10. Sixtinska kapellet

 

 


Sevärdheter i Rom - Upplev historien

Rom är städernas stad och västvärldens historiska centrum. Rom är som ett levande museum. Rom är en sevärdhet i sig. Den är en kulturell och visuell oas med upplevelser för alla sinnen.

För att undvika att stressa dig igenom Rom och faktist njuta av din resa till Rom är det avgörande att du väljer ut en handfull platser och saker du vill göra och prioriterar dem! Alla Rom upplevelser därutöver blir en bonus!

Sen kommer ni förmodligen resa tillbaka till Rom igen. Det tar lång tid att bli färdig med Rom. På denna sida ger vi en översikt över de mest berömda sevärdheterna i Rom.

Arkeologiska lämningar & historiska platser i Rom

Bland Roms främsta och "klassiska" sevärdheter brukar man nämna arkeologiska lämningar och historiskt betydelsefulla platser som:

Forum Romanum - Historika sevärdheter i Rom

Roms sju kullar, som det antika Rom låg utbredd över, reser sig över floden Tibern och ger Rom en stor del av dess särprägel. Kullarna är centrala i mytologin om Rom och den antika Romerska religionen. Enligt myten grundade Romulus staden på kullen Palatinen.

Vatikanen

Vatikanstaten är också en sjävklar storhet som dom flesta vill se. Vatikanen är sedan 1327 påvens säte och blev så sent som 1927 en egen stat. Vatikanen har naturligtvis mängder av värdefulla sevärdheter varav de mest kända är:

St. Petersbasilikan är en av Roms mest berömda sevärdheter men det finns naturligtvis massor av andra fina gamla kyrkor över hela Rom.

Kyrkorna i Rom

Rom är Kristendomens säte och naturligtvis full av kyrkor ända från 4:e århundradet efter Kristus fram till vårt 21:a århundrade. Det finns hela websajter som bara handlar om kyrkorna i Rom. Här listar vi några av dom mest kända och populära av Roms kyrkor.

Kyrka i Rom

Några av dom kanske mest kända av kyrkorna i rom är de magnifika patriarkalkyrkor:

De tre första utgör också Kristendomens första (äldsta) basilikor invigda på 320 talet.

För att planera dina kyrkobesök i Rom kan du ta hjälp av denna karta över Roms kyrkor.

Fontänerna i Rom

Hela Rom är full av fontäner (ca 2500) av alla de slag. Variationsrikedomen är fantastisk med olika typer av fontäner tex teman, tidespoker (dom flesta uppfördes främst under Renässansen och Barocken), Rionefontänerna (varje statsdel har en).

Berömda fontana di trevi i Rom

Det finns allt från små söta fontäner som du kan dricka ifrån till majästetiska konstverk som tex Fontana di Trevi (från 1732), Roms mest kända fontän .

Roms muséer

Som om inte själva staden, städernas stad - Rom, skulle vara nog finns några av världens finaste museer och konstsamlingar i Rom.

Romersk konst omfattar verk från främst Etruskisk, Grekisk och Hellenistisk kultur och historia som gett upphov till många av världens främsta konstverk.

Till de främsta muséerna i Rom där man kan se dessa verk hör bl.a. Vatikanmuséerna, de Kapitoliska muséerna och inte minst Villa Borghese.

Om du bara ska besöka ett museum i Rom så är förmodligen Villa Borghese som är det bästa valet. Borghese har några av världens mest kända skulpturer och målningar från berömda konstnärer som bl.a.

Sevärdheterna i Rom är nästintill oändliga så tänk på att inte stressa igenom så många av Roms sevärdheter som möjligt utan välj ut ett par och ta del av dem, upplev dem ordentligt, avslappnat istället. Dessto större anledning att resa till Rom igen.