Romantiska Piazza Navona

Piazza Navone i Rom

Rom är fullt av piazzor, torg och du kommer gå förbi dussinet om du promenerar en dag i Rom men ska du planera in en piazza så är det förmodligen Piazza Navona av flera orsaker.

Dels är det en historisk plats grundat redan 86 efter Kristus som ett stadion som fungerade som en skådeplats kallad cirkus Agonalis (med uppträdanden av alla möjliga slag) Senare användes den bl.a. som skådeplats för tornérspel. Dessutom ligger det flera mysiga och kanske lite romantiska restauranger strax bakom, i anslutning till Piazza Navone utmärkta för sena middagar.

Ett konsthistoriskt torg …

Piazzan har flera stora vackra konstverk tex Berninis fontän “Fyra flodernas fontän” från 1651, en mindre Neptunus fontän samt Fontana del Moro som avbildar en morier (som tidigare förmodligen föreställde Neptunus) som brottas med en delfin omgiven av Tritoner (mytologiska havsgudar). Piazzan blir inte sämre av att den är omgiven av vacker arkitektur. I mitten ligger tex den magnifika Sant’Agnese in Agone kyrkan i Barock Romersk stil från 1600 talet.

… med mysiga trattorior

Romantisk middag vid Piazza Navone?

Här finns naturligtvis massor av restauranger, uteserveringar, cafféer, glassbarer etc. Priserna är som vanligt vid kända servärdheter höga men det går bra att sätta sig någonstans bara för en dricka eller en latte och beundra arkitekturen och aktiviteterna på Piazzan. Här finns inte oväntat konstnärer av olika slag, musikanter, försäljare, och även uppträdanden. Piazza Navone utgör även en bra destination på kvällen då ni hittar flera mysiga trattorior och restauranger bakom torget. Välj någon på Via di Santa Maria anima och dom små korsande gränderna.

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: