Mat & dryck

God mat och dryck är en viktig del i en lyckad resa och förmodligen i ännu högre grad när det gäller Italien. Italiens matkultur hör till en av världens främsta vilket naturligtvis sätter höga förväntningar från början. Italien har med sina långa kulinariska traditioner med influenser från etruskisk, grekisk, romersk och judisk kultur har de bästa förutsättningarna att erbjuda gourmétresor och matupplevelser utöver det vanliga.


AnnonsDu behöver dock inte boka lyxiga matlagningsresor för att ta del av allt det goda. Det finns många bra restauranger och trattorior över hela Rom som kan erbjuda många av de karaktäristiska och sensationella italienska smakerna.

på denna sida hittar du tips och fakta om typiska italienska maträtter och några intressanta/ bra restauranger i Rom som ska kunna bjuda på en god måltid och äkta italiensk matkultur.

En italiensk middag

För nybörjaren kan det lätt bli fel när man beställer mat på en italiensk restaurang då de har en lite annorlunda uppdelning av måltiden. Italienarna har nämligen fyra rätter som har lite annan funktion mot vad vi svenskar är vana vid. Måltiden har dessutom en mycket mer social funktion varför måltiderna kan ta mycket längre tid än i andra kulturer.

Antipast (före måltiden)

Betyder ungefär “före måltiden” och utgörs av något enklare kalla tilltugg/ aptitretare att förtära medan man väntar på maten, tex en bruchetta, parmaskinka, breosola, oliver, ost.

Primo

“Den första! rätten är varm och motsvarar en huvudrätt (oftast en stor portion) som räcker gott och väl för de flesta. Det är nästan alltid en pasta rätt trex en carbonara, gnocchi eller en soppa.

Secondo

Secondi är huvudrätten och utgörs vanligtvis av kött eller fisk, ibland vilt beroende på regionala skillnader. Att tänka på är att riktiga italienska restauranger serverar secondi som det är utan tillbehör. Dem måste man alltså beställa separat tex grönsaker eller potatis.

Dolce

Efterrätten består som vanligt av något sött som tex Tiramisou, Panacotta eller gelato (glass).

Några klassiska italienska maträtter

Det italienska köket har mycket gott att bjuda på för den som inte är så experimentell kan det vara tryggt att hålla sig till några klassiker och uppleva hur den äkta versionen ska smaka:

  • Bistecca alla fiorentina – Florentisk biffstek
  • Spaghetti carbonara – spagetti med bacon, ägg och pecorino
  • Lasagne – den platta och kanske äldsta formen av pasta
  • Risotto – den risbaserade klassikern med kött eller fisk

Restaurangtips

Trattoria Ada

http://www.facebook.com/pages/Trattoria-Da-Alfredo-E-Ada/117967108260952

La Campan

En av Roms äldsta trattoria. Ligger på Vicolo della Campana 18. Lite dyrare men med mycket tradition och historia. Här har tydligen berömdheter som tex Caravaggio och Goethe ätit.

La Fraschetta

En klassisk trattoria mitt i Trastevere med pizza och romerska specialiteter.

Adress: San Francesco a Ripa134
www.lafraschetta.com

Checchino

Checchino i Testaccio serverar maträtter från det gamla romerska köket med annorlunda maträtter som tex komage eller kriskind …
Adress: Via di Monte Testaccio 30, +39 06 5743816.

Checco er Carattiere

Vid Piazza Trilussa hittar du Checco er Carattiere en genuin liten italiens restaurang i en av Roms charmigaste delar Trastevere. De har både bageri och glassbar som ska vara riktigt bra.
Adress: Via Benedetta 7, +39 06 5811413

Italiensk glass

http://www.ilgelatodisancrispino.it/

http://www.gelateria-artigianale-pellacchia.com/pellacchia.htm

http://www.giolitti.it/

Tips

Som överallt finns det bra och dåliga restauranger även i Rom. För att slippa bli besviken och uppleva den goda italienska maten är det bäst att undvika att äta på de stora turistgatorna som tex Piazza Navona. Restaurangerna kring Stazione Termini ska tydligen också generellt hålla lägre kvalitet.

Sugen på att laga egen Italiens mat? Prova:  Italienska recept