Fiumicino – Roms största flygplats

Fiumicino flygplatsen i Rom även kallad Leonardo Da Vinci flygplatsen är den största och mest trafikerade. Sannolikt den där du kommer landa och åka ifrån. Den är trots Roms popularitet som turiststad inte särskilt stor, t.o.m jämförbar med Arlanda känns det som.

Väl framme vid Fiumicino

När man landat och hämtat väskorna (vilket tog ca 30 minuter) tog vi oss via gångtunnlar som ligger i anslutning till flygplatsen (och leder till tunnelbanan) som har både toaletter, butiker, tobak, mataffärer etc. Skyltningen är ganska bra på flygplatsen men kan misstolkas så kolla ordentligt så ni inte går fel för gångarna under jorden är långa då tågstationen är stor. Det finns dock informationskontor på vägen mot tågstationen där ni kan fråga om ni är osäkra eller undrar över något. Där finns även info om bussarna och tåg som åker mellan flygplatsen och Rom.

Åka buss, tåg eller taxi mellan flygplatsen – Rom?

Fiumicino ligger ca 30 minuter ifrån Rom med tåg och buss. Det går naturligtvis även ta taxi och tunnelbana men taxin är naturligtvis dyrare  (ca 40 Euro) men inte nödvändigtvis snabbare p.g.a. trafiken och tunnelbana krångligare då du först måste åka buss. Tänk även på att tunnelbanan i Rom har långa tunnlar och gångar att ta sig igenom ibland. Det går även hyra hyrbil direkt på flygplatsen från flera stora biluthyrningsföretag som finns på plats.

Det går alltså ganska enkelt och snabbt att ta sig till och från Fiumicino om du åker buss eller tåg. Vi åkte buss in till Rom och Tåg ut till flygplatsen, bussen gick faktist nästan en kvart fortare på ca 30 minuter medan tåget åkte långsamt bitvis. Kostnadsmässigt är det knappast någon skillnad, det skiljer en Euro, då tåget kostade 16 Euro och bussen 15.

Ta sig till & från Rom med tåg

Tåget, Leonardo Express är förmodligen det vanligaste och enklaste sättet (det går även att ta vanliga pendeltåg men dom stannar naturligtvis längst vägen och tar längre tid) att ta sig in till Terministationen (motsvara T-centralen) i Rom. Efter bagagehämtningen är det bara följa skyltningen först för EU medborgare därefter till tåget. Den leder upp till tunnelbanan som man korsar och över till tågstationen direkt upp till perrongen.

Väl framme vid perrongen, en promenad på ca 5-10 minuter köper du biljetten som kostar 15 Euro/ person. Tåget går var 30:e minut och det finns småaffärer och toalett inte långt ifrån, dock ont om sittplatser. Innan du går ut på perrongen passerar du en spärr där du får hjälp att behandla biljetten av personal.

På tillbakavägen till Fiumicino går du in till någon av kontoren som ligger längst perrongen på Terministationen och frågar efter biljetter till Leonardo Express. Terministationen är stor och man kan lätt gå vilse så var ute i god tid. Det är bara fråga sig fram det finns informationsdiskar. På tillbakavägen var det ingen spärr och vi gick på med obehandlade biljetter vilket resulterade i en hel del suckar och förmodade förbannelser över dumma turister hos konduktören som fick bemöda sig med att skriva på tiden för hand. Någonstans innan perrongen ska man tydligen få biljetten stämplad … så kan det gå.

Ta sig till & från Rom med buss

Buss till Rom från Leonardo da Vinci flygplatsenDet går flera busslinjer mellan Rom och Fiumicino. Dels finns den statliga SIT som du kan köpa biljetter till direkt vid busshållplatsen: plattform n.1 inte långt utanför utgången till bussarna. Du kan köpa enkelresa för 8 Euro eller tur och retur för 15 Euro. På tillbakavägen hoppar du på vid Stazione Termini eller Piazza Cavour. Om du inte köpt returbiljett kan du göra det i Rom, biljettförsäljningsplatser hittar du på följande platser: http://www.sitbusshuttle.com/bus-stops/

 

 

http://www.adr.it/fiumicino

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: