Se Rom från Emanuel Vittorio II monumentet

Emmanuel Vittoria vid Piazza Venezia i Rom

Monumentet över Emanuel Vittorio II (Vittoriano), den förste kungen över det förenade Italien vid Piazza Venezia uppfördes mellan 1911 – 1935. Den  ritades av arkitekten Giuseppe Sacconi redan 1885 som ett resultat av en serie tävlingar för att ta fram ett nationalmonument inför nationens 50 årsdag. Monumentet tillhör knappast de nutida romarnas stolthet. Tvärtom har den varit illa omtyckt av många och fått diverse öknamn under åren då den anses vara alltför pompös.

Vittorio monumentetDet är lite ironiskt att det är en av de yngsta monumenten som möjligtvis även utgör den största, till storleken, av sevärdheterna i Rom . Storleksmässigt konkurrerar den och är möjligen större en självaste Colosseum.

Med sina 70 meter i höjd och 135 meter i bredd syns den tydligt från stora delar av Rom. Du får även en bra utsikt över Rom bara när du går uppför trapporna på monumentet men det går att åka hiss upp till toppen. Det är svårt att inte bli något annat än imponerad av detta gigantiska marmorkonstverk med alla dess statyer bla gudinnan Victoria samt den okände soldatens grav.

Missa in den lilla glassbaren bakom busstationerna och den litta fontänen bredvid monumentet på dess vänstra sida när du står mittemot Emanuel Vittorio II. Kaffe smaken är super!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: