Bila runt i Italien

Visst är Rom oslagbart men att bila runt i Italien är inte heller något du bör missa. Man behöver inte åka mer än 2-3 timmar för att komma till någon liten idyllisk medeltida stad som tex Orvieto i Umbrien eller Otterbo i Lazio som båda verkar hämtade ur sagornas värld med gamla kyrkor, piazzor, gator och lämningar, god mat och fantastisk utsikt över berg och dal! Båda med historia ända tillbaka till Etruskernas tidevarv.

Hyra bil vid flygplatsen Fiumicino

Vid Fiumicino är det mycket nära till hyrbilsgaraget som du når via gångar mellan flygplatsen och byggnaderna / parkeringarna i anslutning till flygplatsen. De stora bilutyrningsfirmorna (Hertz, Avis, EuropCar, Dollar) ligger samlade på plan 4 (i våra dokument står det våning 2 men det stämmer alltså inte).

Väl framme kan du ibland mötas av en lång kö men räkna med 30 minuter. Ett bra tips är att boka bilen i förväg online. Det är oftast både lite billigare men det tar framförallt mycket kortare tid än att stå där och vänta på att de kontrollerar allt och får ordning på sina papper. Mycket administration är det! Så BOKA hyrbilen i FÖRVÄG via internet!

Glöm INTE:

 • Kreditkortet
 • ID/ pass
 • Körkort
 • Bekräftelsen på din bokning (Voucher)

Annars får du inte hyra din bokade bil! Tänk även på att:

 • Kontrollera/ fota skadorna.
 • Tänk på redan vid avfärden hur ni kommer tillbaka till byggnaden, det finns några att välja på!
 • Du måste ha täckning på kredtkortet på ca 12 000 kr som det har som säkerhet medan ni hyr bilen.

Kostnader för bilhyran

Bilhyran beror främst på vilken storlek på bilen du vill ha och hur många dagar. Vi hyr oftast en medelstor bil tex Peugot 3008 som ligger på ca 500 kr / dag men det finns från ca 300 / dag också. Mil brukar ingå.

Förutom själva bilhyran och den obligatoriska försäkringen du måste teckna i samband med bokningen på nätet tillkommer följande kostnader:

 • Bensin.
 • Total självriskreducering om du vill (den obligatoriska du tecknar täcker skador upp till ca 26 000)
 • Ungdomar under 23 betalar en summa extra / dag (max 168 Euro).
 • Parkering framme vid destinationen (hotellen tar mellan 60-80 kr / dag) om du inte vill stå på en vanlig gata.

De Italienska vägarna & vägavgifterna

Det finns flera typer av vägar i Italien. De stora motorvägarna, autostrade, är avgiftsbelagda och i bra skick. Dessa går fortast och är kanske det säkraste alternativet även om man kör rätt fort. Hastigheten är ofta 130 men de flesta kör fortare. Dessa vägar är bra skyltade och det finns bensinmackar med jämna mellanrum.

När du kör på motorvägen trycker du fram en biljett som du sparar tills du kör av och betalar via kort eller kontant, titta på skyltarna ovanför automaterna vad som gäller. Undvik “Telepass” de är förbetalda systemet som turister inte använder.

Om du vill åka på upptäcksfärd och hitta spännande lokala platser ska du åka på de “vanliga” landsvägarna. Dessa är betydligt långsammare och förmodligen något farligare också.

Att tänka på

Italienarna kör bil fort, nära inpå och hetsigare än svenskar! Det stora vägarna är bra men de saknar ofta väggrenar och ibland kommer hinder tex vägreparationer rätt snabbt inpå då den Italienska landbyggden och grönskan gör vägarna lite mer snirkliga och skymda. När ett hinder då i 130 km dyker upp efter nästa krön och du desperat letar efter väggrenen som inte finns, kan det bli svettigt. Men inget en van förare inte kan hantera. Du blir mer skärpt inför resten av resan!

Om ni åker direkt till flygplatsen, ta god tid på er. Om det hänt en trafikolycka kan köerna bli myyyycket långa och en timme extra vara löjligt lite.

Det tar längre tid än man tänkt sig, ibland kör man vilse, ibland behöver man tanka, äta eller kissa …

Det kan tyckas som en hel del att tänka på för att köra bil i Italien men det är inte så jobbigt som det kanske låter och framförallt är det värt besväret!

Trevlig Italienresa!

Mer restips om att åka runt i Italien

http://www.sydsvenskan.se/resor/kolla-lasarnas-tips-fran-italien/

http://www.italiantouristoffice.se/sv/i/14.html

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: