En “Änglar & Demoner” tur på Castel Sant´ Angelo?

Om man tycker att det är intressant med gamla borgar och fästningar och dessutom är filmintresserad finns det ett riktigt guldkorn i Rom, Castel Sant’Angelo, belägen vid Tiberns strand. Det är namligen där stora delar av filmen Änglar & demoner filmades.

Från Mousoleum till fästning

Denna magnifika historiska borg började byggas på 120-talet e. Kr. av Kejsar Hadrianus som hade tanken att borgen skulle användas som mausoleum åt hans egen familj. Tyvärr hann han inte se slutresultatet eftersom han dog innan det var helt klart men då klev Antonius Pius in och slutförde projektet som stod klart år 139, ett år efter Hadrianus död. Mausoleet byggdes som en cylinder med en sockel som var 90 x 90 meter bred och 15 meter hög och här vilar bland annat Kejsar Hadrianus, hans fru och några av deras släktingar. Ovanpå sockeln byggdes sedan ett fyrkantigt försvarstorn och som med många andra byggnader som uppfördes på den här tiden användes även denna till både det ena och det andra under historiens gång.

Påvarnas fästning

Borgen fick sitt nuvarande namn på 500-talet då påven Gregorius den store tyckte sig se ärkeängeln Mikael på toppen av mausoleet, där han sedan avbildades och fortfarande står kvar som staty. Det var även på 500-talet som byggnaden började användas som fästning av påvarna. På 1200-talet när det var en hel del turbulens användes fästningen som skydd och man lät bygga hemliga gångar som gick direkt från Vatikanen till Castel Sant’Angelo så att de snabbt kunde rädda sig i säkerhet.

Fästningen blev senare även viktig för att försvara Rom från påtryckningar utifrån och man lät bygga på bättre försvarsmurar och fler försvarstorn. Fästningen har även använts som fängelse. Mycket av fästningen är fortfarande i bra skick även om en del har förfallit, men det pågår en ständig restaurering för att hindra denna fina fästning som är en viktig del av Roms historia från att falla isär. Här finns även en hel del äldre arkitektur bevarad som bara det kan få den som är intresserad av gammal arkitektur att känna att det var värt turen att komma hit.

Bron, Ponte Sant’Angelo, som går över Tibern och fram till fästningen har rasat och återuppbyggts och på 1700-talet utformade Bernini de skulpturer man idag kan se här.

Ta en guidad “Änglar & Demoner tur”!

Idag är fästningen ett museum och för att få ut det mesta möjliga av besöket kan man ta en guidad tur på området och verkligen få ta del av alla delar och samtidigt få ett intressant stycke historia på köpet. Om man är välbekant med Dan Browns bok ”Änglar och Demoner” känner man kanske till att huvudpersonen är på just Castel Sant’Angelo och smyger runt och detta har man så klart utnyttjat, och utifrån det här gjort en speciell guidad tur som inriktar sig på boken och följer i huvudpersonens spår.

Om man föredrar att titta på egen hand, i sin egen takt, kan man ändå spendera en lång stund på denna fantastiska gamla fästning och bara gå runt och insupa atmosfären och de spår som historien har lämnat efter sig.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: